FORUM DIALPED.PL

Temat:
Witam! Na wstępie chciałam Państwu podziękować za stworzenie serwisu dialped. Jest to pierwsza taka strona w inetrnecie, która dostarcza konkretnych i łatwych do zrozumienia informacji. Jestem mamą 1,5 rocznej dziewczynki. Gdy mała miała miesiąc dowiedzieliśmy się, że jej lewa nerka położona jest w miednicy. Prawa miała dł. 55 mm. Teraz (czyli 1,5 roku później) prawa nerka ma wymiary 68x18 mm, a lewa przemieściła się i znajduje się powyżej pęcherza moczowego w linii środkowej i ma rozmiary 43x16x30mm. Ponieważ wizytę u prowadzącego nefrologa mamy wyznaczoną dopiero za miesiąc zdecydowałam się napisać do Was. Jeśli jest to możliwe proszę o jakiekolwiek informacje - o czym świadczą takie wyniki badania USG? co z tego może wyniknąć w przyszłości? dlaczego w przypadku nerki lewej podane są trzy wymiary? jakiej wielkości nerki powinno mieć drobne 1,5 roczne dziecko i o czym świadczy taka różnica w wielkości pomierzy nerkami? czy lepiej, ze nerka przesunęła się z miednicy?

Odpowiedź
Szanowna Pani,
Przypadek, o którym Pani pisze to tak zwana nerka ektopiczna czyli położona nie w typowym miejscu, tzn. zaotrzewnowo, w ok. lędźwiowej - lecz gdziekolwiek indziej, np. w miednicy. Jest to anomalia rozwojowa traktowana jako wariant anatomiczny.
Po rozpoznaniu nerki ektopicznej (np. badaniem USG) wskazana jest jednak diagnostyka układu moczowego. Koniecznie należy wykonać cystouretrografię mikcyjną - rentgenowskie badanie z podaniem kontrastu do pęcherza, by wykluczyć odpływ pęcherzowo-moczowodowy do tej nerki. Drugim badaniem, zalecanym jest renoscyntygrafia - izotopowa ocena czynności obu nerek. Może się okazać, że nieprawidłowo położona nerka pracuje słabiej, stąd druga, zdrowa - przejmuje jej funkcję i kompensacyjnie przerasta. Tak chyba dzieje się u Pani córeczki. O ile ektopiczna nerka nie jest źródłem zakażenia układu moczowego - ani nadciśnienia- może być pozostawiona na miejscu. O ile do tej nerki jest odpływ - sprawy mogą się komplikować i o dalszym leczeniu powinni wspólnie zadecydować pediatra-nefrolog i urolog.
Łączę pozdrowienia.

dr hab. med. J. A. Pietrzyk

DIALIZOTERAPIA DZIECIĘCA

.