Ostatnio przeglądałem Państwa bardzo bogatą stronę internetową o chorobach nerek. Pomyślałem sobie iż mogliby Państwo odpowiedzieć na dręczące mnie pytanie.
Jakieś dwa miesiące temu, podczas brania antybiotyku (Clacid) czułem ból (nieduży) w okolicach nerek. Zrobiłem badania (poniżej). Wszystkie wyniki były dobre (wg laboratorium) oprócz jednego:
Klirens Kreatyniniy - miałem poziom w DZM 216 ml/min (min 97- max 137) Udało mi się znaleźć informacje że jeżeli jest poniżej - to mam niewydolność nerek, ale nigdzie nie ma informacji co jeżeli jest powyżej ?
Czy mógliby Państwo odpowiedzieć mi co może być przyczyną I co mam robić ?
Dziękujemy za odwiedzenie naszego serwisu.
W kilku słowach pragniemy ustosunkować się do problemu, który Pan opisał a który wiąże się z wiarygodnymi wyliczeniami klirensu kreatyniny, czyli ilościowego oznaczenia oczyszczenia nerkowego.
Klirens danej substancji (w tym przypadku endogennej kreatyniny pochodzącej z metabolizmu tkanki mięśniowej) odpowiada wyrażonej w ml na minutę objętości osocza, która jest oczyszczana z tej substancji. Normy dla zdrowego człowieka wahają się od 85 - 130 ml/min.
Najprostszy wzór, dzięki któremu możemy obliczyć klirens kreatyniny jest powszechnie znany, ale chcę go przedstawić po to, by można było wskazać ewentualne przyczyny błędów. Do oznaczenia klirensu niezbędne jest oznaczenie:
- objętości moczu wydalanego w ciągu doby (tj. 1440 minut)
podanej w milimetrach (V)
- stężenia kreatyniny w tym moczu (U)
- stężenia kreatyniny w osoczu krwi (P)
Wzór na klirens ( Ccr) = U x V / P : 1440 [ml/min]
Pamiętać należy, aby jednostki stężenia we krwi i w moczu były identyczne (mg% lub milimole lub mikromole).
Na zawyżoną wartość klirensu rzutują:
- błędy w oznaczeniu stężenia kreatyniny
- zawyżenie objętości moczu
- błędne podanie czasu zbiórki (np. 12 a nie 24 godziny)
Można wyliczyć z dużym prawdopodobieństwem ( r = 0,87) klirens kreatyniny na podstawie wzoru Crockrofta i Gantla posługując się tylko stężeniem kreatyniny we krwi.
U mężczyzn wzór ten wygląda następująco:
Ccr = (140 wiek w latach) x waga w kg / kreatynina w osoczu mg% x 72
Jeżeli zna Pan stężenie kreatyniny w swojej krwi - można to po prostu sprawdzić. I ostatnia uwaga. Błąd laboratoryjny generuje czasem wyniki nieprawidłowe, nie mające związku z rzeczywistością. Po lekach (a niektóre z nich są nefrotoksyczne i obniżają klirens) dobrze jest go mierzyć. Ale nie wolno pozostawiać niesprawdzonym wyniku o 100% przekraczającego wartości uznane za prawidłowe. Może najprościej byłoby po prostu powtórzyć to badanie raz jeszcze?
Budowanie hipotezy o chorobie na podstawie jednego (błędnego) wyniku nie jest działaniem właściwym.
dr hab. med. J. A. Pietrzyk